Zastawa stołowa – z czego się składa?

0
156
sztućce i porcelana dla zastawy stołowej

Zastawę stołową z reguły kupuje się na wiele lat. Ma spełniać dwie funkcje: być ozdobą stołu, ale też służyć podstawowemu celowi, jakim jest podawanie jedzenia. Odpowiednio dobrana zastawa stołowa dobrej jakości będzie cieszyła oko gospodarzy i gości oraz stanowić będzie stylową dekorację i uzupełni charakter wnętrza.

Zastawa stołowa powinna odpowiadać potrzebom właścicieli. Niektórzy nie potrzebują „zastawy gościnnej”, a więc takiej która używana jest tylko przy uroczystych okazjach i wystarczy im jeden zestaw. Korzystają z niego na co dzień, ale też podają na nim dania, gdy przychodzą goście. Inni chcą mieć specjalną zastawę, którą wykorzystywać będą w dni świąteczne. Jeszcze inni chcieliby mieć co najmniej dwa zestawy, ale nie mają gdzie ich przechowywać, w związku z tym ta sama zastawa służy im na co dzień oraz do przyjmowania gości.

A czym tak właściwie jest zastawa stołowa? Możemy wskazać na trzy grupy, które się na nią składają. Do pierwszej należą talerze (płaskie, głębokie, sałatkowe i deserowe), miski, półmiski, salaterki oraz filiżanki ze spodkami. Mogą uzupełniać ją bulionówki, cukierniczki, solniczki, pieprzniczki, dzbanki, patery do podawania ciast i owoców.

Drugim elementem, bez którego jedzenie nie jest możliwe, są sztućce. Uzupełnieniem jest szkoło, które reprezentowane są przez szklanki i kieliszki.

Czym jest zastawa stołowa?

Zastawa stołowa to wszystkie naczynia, a także sztućce i szkoło, które służą do podawania potraw oraz napojów i spożywania ich.

To detale tworzą pełny obraz. Kupując ładne, a do tego funkcjonalne i wysokiej jakości serwisy obiadowe oraz kawowe stworzysz stół, który zachwyci gości. Jeśli dodatkowo elementy zastawy mogą być zmywane w zmywarce, zapewnisz sobie wygodne użytkowanie tych przedmiotów.

Piękna i stylowa zastawa porcelanowa

Porcelana symbolizuje klasę, dobry gust, przywiązanie do tradycji, dobrą jakość. Porcelanowa zastawa stołowa może być wykorzystywana na co dzień i przy różnego rodzaju uroczystościach. Mnogość zdobień i kolorów powoduje, że wzory dla siebie znajdą zarówno osoby ceniące klasykę, jak i miłośnicy pewnej nowoczesności.

Podtalerz Blanche Leone fot. dekoracjadomu.pl
Podtalerz Blanche Leone fot. dekoracjadomu.pl

Zaletą porcelany jest jej jakość. Porcelana nie jest jednorodna: na rynku możemy spotkać kilka jej rodzajów (przede wszystkim porcelanę twardą, porcelanę Bone China, porcelanę New Bone China oraz półporcelanę), które różnią się temperaturą wypalania. Przekłada się ona na odcień oraz odporność. Niezależnie od rodzaju, porcelana jest jednak bardzo trwała i jeśli nie zostanie uszkodzona mechanicznie, może służyć przez lata.

Talerze, miski, naczynia do serwowania jedzenia

Talerze, miski i inne naczynia do serwowania jedzenia pełnią nie tylko funkcję użytkową, lecz również ozdobną. Naczynia pięknie się prezentują, a także kojarzą się z elegancją i dbałością o przestrzeń stołu.

Jak wybrać spośród setek wzorów, czy wybrać produkcję polską czy też kupić zastawę włoską, szwedzką czy hiszpańską? To kwestia osobistych preferencji. Zastawa może uzupełniać wystrójwystój mieszkania: w minimalistycznych wnętrzach sprawdzą się białe, surowe naczynia, mieszkanie w stylu boho aż prosi się o kolorowe talerze i miseczki. Zastawa może też zdradzać cechy gospodarza: prawdopodobnie innego wyboru dokona osoba skryta, a po inny zestaw sięgnie artystyczna dusza, która lubi się otaczać kolorami.

Miska Adel Pink fot. dekoracjadomu.pl
Miska Adel Pink fot. dekoracjadomu.pl

Zastawa stołowa może pełnić swoje funkcje przez lata – warunkiem jest dbanie, by nie została stłuczonapotłuczona ani wyszczerbiona. Skoro to zakup na lata, to warto pomyśleć o uniwersalnym wzorze, który dobrze będzie się prezentował i dziś, i za kilkanaście lat. Z drugiej strony – zastana ma cieszyć, więc nic też nie stoi na przeszkodzie, by puścić wodze fantazji i kupić taką, która odpowiada nam dziś, bez zastanawiania się, jak zmienią się nasze preferencje za dekadę. Ta dowolność to tylko dowód na to, że wybór zastawy to kwestia bardzo indywidualna i warto kierować się intuicją.

Eleganckie komplety sztućców

Obok talerzy układamy sztućce. W podstawowym wariancie do zestawu obiadowego potrzebne są łyżka, nóż, widelec i ewentualnie widelczyk do deseru, ale jeśli gospodarze planują zaserwować więcej potraw, zwiększa się liczba sztućców do ułożenia.

Po prawej stronie talerza układamy nóż do dania głównego, nóż do ryb, nóż do zakąski, łyżeczkę do kawy lub herbaty, łyżkę do zupy, widelec do owoców morza. Po lewej stronie mogą się znaleźć: widelec do dania głównego, widelec do ryb i widelec do zakąsek.

Komplet sztućców 16 el. złoto-beżowe fot. dekoracjadomu.pl
Komplet sztućców 16 el. złoto-beżowe fot. dekoracjadomu.pl

Im więcej dań w menu, tym więcej sztućców do ułożenia. Ja zrobić to prawidłowo? Nóż do dania głównego, nóż do ryb, nóż do zakąski, łyżeczki do kawy i herbaty, łyżka do zupy i widelec do owoców morza układamy po prawej stronie talerza, natomiast po lewej stronie powinny się znaleźć: widelec do dania głównego, widelec do ryb i widelec do zakąsek. Sztućce deserowe kładzie się nad talerzem.

Łyżkę i widelce układamy grzbietem do dołu, a ostrze noża skierowane jest w stronę talerza. Tak duża liczba sztućców pojawi się na dużych przyjęciach i spotkaniach służbowych. Na co dzień mało kto potrzebuje aż tylu rodzajów noży i widelców i spokojnie sobie bez nich poradzi, niemniej warto je posiadać, jeśli lubicie organizować uroczyste obiady i kolacje.

Co jeszcze powinno znaleźć się w zastawie stołowej?

Jak już wspomnieliśmy, zastawa to nie tylko talerze porcelanowe lub ceramiczne, ale także sztućce i szkło. W zależności od rodzaju podawanych alkoholi, mogą uzupełnić ją: kieliszki do wina białego, kieliszki do wina czerwonego, szampanki, kieliszki do wina musującego, do martini, likieru i nalewek, koniaku, szkło do whisky i kufle/szklanki do piwa. Niezależnie od tego warto mieć ładne szklanki do soków/wody.